Çocuklarda dikkat ve odaklanma süresi; bir etkinlikte dikkati dağılmadan ne kadar sürdürebildiğidir. Çocukların dikkat sürelerinin kısalığından bahsedilir; ancak bu, yaş aralığına göre farklılaşmaktadır.
Çocukların yaşlarına ve gelişimlerine göre dikkat süreleri aşağıdaki gibidir.
· 2 yaş: 4-6 dakika
· 3 yaş: 6-8 dakika
· 4 yaş: 8-12 dakika
· 5-6 yaş: 12-18 dakika
· 7–8 yaş: 16-24 dakika
· 9–10 yaş: 20-30 dakika
· 11-12 yaş: 25-35 dakika
· 13-15 yaş: 30-40 dakika
· 16+ yaş: 32-50+ dakika
Bebeklerin; 8-15 ay arasında dikkatlerinin sıklıkla yer değiştirdiği gözlemlenmektedir. 16-19 ay arasındaki bebeklerin 2-3 dakika kadar dikkatlerini sürdürebildikleri gözlemlenmektedir.
Küçük çocukların; 20-24 ay arasında sesler dikkatini dağıtabilir ancak aralıksız 3-6 dakika odaklanabilmektedirler. 25-36 ay ile birlikte 5-8 dakika katılım gösterdikleri etkinliklerde dikkatlerini odaklayabilmektedirler.
3-4 yaş civarında ebeveynin söyledikleri ile yaptıkları arasında dikkatlerini yoğunlaştırırlar; dikkat süreleri de genellikle 8-10 dakika arasında değişmektedir.
4 yaş çocuğu başladığı yapboz ya da oyunlar ile daha çok zaman geçirir; okul öncesi dönemde dikkat süresinin halen 5-10 dakika olduğunu akılda tutmak gerekmektedir. 30 dakika bir etkinliğe odaklanabilse de gelişimsel olarak bulunduğu yeri göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
5 yaş çocuğu rahatlıkla dikkatini 10-15 dakika bir etkinliğe odaklaması beklenmektedir.
Yaş ve gelişim ile çocuğun odaklanma, dikkat süresinde artış olması muhtemeldir.
6-7 yaş çocuğu 12-20 dakika gibi bir süre dikkatini sürdürebilmektedir.
Okul çağında çocuk, 8-10 yaşları arasında bölünmeden dikkatini 20-30 dakika sürdürebilmesi beklenmektedir.
Bakıldığı zaman; İlkokul Çağı olarak adlandırdığımız 6-12 yaş arası çocukların, dikkat süreleri uzamaktadır ve dikkatlerini daha karmaşık görevlere odaklayabilmektedirler. Derslerde ve okulda dikkatlerini sürdürebilme becerisini geliştirirler. Çocuklar, dikkatlerini bağımsızlıkla yönetebilir ve dikkatlerini gerektiren görevlerde daha fazla sorumluluk alabilirler.
Bazı çocuklar, daha erken yaşlarda daha gelişmiş dikkat becerilerine sahip olabilirken; diğerleri daha fazla zaman ve deneyim gerektirebilir. Bu evreler; genel bir yol haritası sunar, ancak her çocuğun kendine özgü bir dikkat gelişimi süreci vardır.
Dikkat süresi ve odaklanmada zorluk; dikkat eksikliği ile bağlantılı olabileceği gibi uygun çevresel faktörlerin sağlanmaması da etkili olabilmektedir. Aynı zamanda yoğun teknoloji kullanımı çocuklarda dikkat süresini, odaklanma becerisini ciddi şekilde düşürmektedir.
Bunu geliştirebilmenin en etkili yöntemleri arasında oyun ve etkinlikler vardır. Oyunlar; çocuğun dikkatini toplamasına ve konsantre olmasına yardımcı olmaktadır. Oyunların daha etkili yardımcı olabilmesi için bazı önemli maddeler bulunmaktadır. Örneğin; kullanılan oyun araçları çocuğun gelişimsel düzeyine uygun ve ilgi çekici olmalıdır. Seçilen işlerin kısa, basit ve çocuğun yeteneği düzeyinde olmalıdır. Oyunu tamamlamak ya da bir şeyi keşfetmek ödülü olmalıdır. Sözel yönergeler kısa, net ve anlaşılır olmalıdır. Çocuğa öğretilecek bir beceri basitten karmaşığa doğru basamak şeklinde planlanıp, çocuk başarılı oldukça bir üst basamağa geçilmelidir. Dikkat kontrolünün gelişimi için yapılan eğitimin her aşamada değerlendirilmesi gereklidir.
Bu nedenle çocuğun gelişimini takip etmeli ve çocukla iş birliği içinde hareket etmelisiniz.
コメント